Σοφοκλεους 10 ...
Που το βρίσκουν τόσο θράσος; Τι άλλο πρέπει να συμβεί για να πουν επιτέλους ότι «αποτύχαμε», όλες οι προβλέψεις που διατυπώσαμε για την ελληνική οικονομία έπεσαν έξω, αποδείχθηκαν αυθαίρετες; Παρόλα αυτά το ΔΝΤ δεν πτοείται! Και σαν να μη συμβαίνει τίποτε συνεχίζει να δίνει οδηγίες για να επανέλθει η Ελλάδα στο δρόμο της οικονομικής ορθοδοξίας, ανεξαρτήτως μάλιστα κοινωνικού κόστους.
Υποδεικνύει για παράδειγμα ο διεθνής οργανισμός στην τελευταία του έκθεση: επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων με στόχο την άντληση 50 δις. ευρώ (τα οποία τώρα πρέπει να συγκεντρωθούν μέχρι το 2017, δύο χρόνια αργότερα δηλαδή από τον αρχικό στόχο), να μειωθεί ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 άτομα μέχρι το 2015, να κλείσουν κι άλλοι δημόσιοι οργανισμοί και υπηρεσίες, να μειωθούν περαιτέρω οι φαρμακευτικές και νοσοκομειακές δαπάνες κι όλα αυτά για να εξοικονομηθούν 7,7 δις. ευρώ.
Υπέρτατος στόχος μάλιστα για όλα αυτά είναι η εφαρμογή του PSI, η υλοποίηση του οποίου όσο περνάει ο καιρός αποδεικνύεται εξαιρετικά αμφίβολη. Κι αυτό όχι λόγω των απωλειών που θα καταγράψουν οι κάτοχοι των ομολόγων, πολλοί εκ των οποίων τα έχουν αγοράσει σε τιμές πολύ χαμηλότερες του 50% της ονομαστικής τους αξίας. Το πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων κινδυνεύει να αποτύχει γιατί τα σύννεφα μαζεύονται πια απειλητικά πάνω από την Ισπανία και την Ιταλία. Τη γειτονική μας χώρα ζωγράφιζαν άλλωστε οι Financial Times σε πρόσφατο πρωτοσέλιδο άρθρο τους (στις 9 Δεκέμβρη) με τίτλο: «Ο κίνδυνος παραμένει για επίθεση στο χρέος ενός περιφερειακού κράτους πριν τα Χριστούγεννα». Στην προτελευταία παράγραφο του μάλιστα τονιζόταν: «η απόδοση στο 10ετές ομόλογο της Ιταλίας έπεσε κατά 30 μονάδες βάσης μέσα στη μέρα στο 6,32% - αλλά είναι ακόμη υψηλότερα από οποιαδήποτε άλλη φορά στην ιστορία της ευρωζώνης, μέχρι πριν έναν μήνα».
Παρόλα αυτά ΔΝΤ και κυβέρνηση εξακολουθούν να ζητούν αιματηρές θυσίες για την υλοποίηση ενός στόχου που όσο τον πλησιάζουμε θα απομακρύνεται. Σε αυτό το βωμό δε διστάζουν μάλιστα να καταφύγουν και στην παραποίηση της πραγματικότητας. Γιατί δε νομίζουμε να υπάρχει κάποιος που να πιστεύει ότι τα συνεχή λάθη που κάνει το ΔΝΤ στις προβλέψεις του για την ανεργία είναι προϊόν τεχνικής ανεπάρκειας. Συνειδητά επιλέγουν να την εμφανίζουν πιο χαμηλά από κει που ξέρουν ότι θα φτάσει, για να μην τους «πάρουν με τις πέτρες» που έλεγε κι ο πρώην πρωθυπουργός.
Τα ίδια «λάθη» κάνουν άλλωστε και στην εκτίμηση της εξέλιξης του ΑΕΠ. Κάθε φορά υπολογίζουν ότι θα μειωθεί πολύ λιγότερο απ’ όσο τελικά συρρικνώνεται και φτάσαμε στο ανήκουστο σημείο το 2012 να είναι η πέμπτη συνεχόμενη χρονιά μείωσης του ΑΕΠ. Πρόκειται για συνθήκες κραχ στην αγορά. Οι ίδιοι όμως επιλέγουν να παραποιούν την πραγματικότητα έτσι ώστε να μη γίνονται αντιληπτά έγκαιρα τα καταστρεπτικά της αποτελέσματα. Και εκ των υστέρων να έρχονται και να λένε «συγγνώμη λάθος, παρόλα αυτά όμως συνεχίζουμε να κάνουμε τα ίδια, ελπίζοντας τώρα να πετύχουν».
Φρούδες ελπίδες! Όπως απέτυχαν παταγωδώς τα μέτρα του Μνημονίου να επιλύσουν το δημοσιονομικό πρόβλημα της Ελλάδας από το 2010 έτσι και τώρα ακόμη κι αν εφαρμοστούν θα προκαλέσουν νέες κοινωνικές τραγωδίες και καινούργια οικονομικά αδιέξοδα, φέρνοντας όμως πιο κοντά τη στιγμή της πλήρους κατάρρευσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου