Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Αποικίες...

Ελευθεροτυπία...
Προσγειώνονται τα αεροπλάνα στα Σπάτα κουβαλώντας εντεταλμένους, συντονιστές, επιτηρητές και τον Κέρβερο της τρόικας, καθώς οι εναπομείνασες μπάντες θα παίζουν λυπημένα κάλαντα στις πόλεις και οι παιδοπαρέες θα νευριάζουν από τις πιο στεγνές τσέπες των χρόνων που θυμούνται.
ΠΑΛΙΩΝΟΥΝ οι συνοικίες, πέφτει ο φωτισμός τα βράδια στους δήμους, τα δέκα σεντς είναι το νέο ζητούμενο του μετανάστη. Μισοτελειωμένοι ποδηλατόδρομοι κατά μήκος λουκετωμένων καταστημάτων, γενικώς τιμές Λονδίνου για πορτοφόλια που γίνονται σταδιακά του Βουκουρεστίου.
ΤΡΕΧΕΙ ο Δεκέμβρης ώς τα τώρα ήπιος με ήλιους, χωρίς νιφετούς και τα συνηθισμένα κρύα τερτίπια. Μια ευλογία με ανθισμένες μουσμουλιές, βαρυφορτωμένους ελαιώνες και χυμόδεντρα, απλωμένη παραέξω να αντιμάχεται την κατάρα του χρέους και τις οδύνες της μετάλλαξης της κοινωνίας μας σε πληθυσμό της νέας φτώχειας.
ΚΑΤΑΦΘΑΝΟΥΝ πάλι στη χώρα οι άνθρωποι που μάθαμε με τα μικρά τους κι ας ξεχωρίζουν για τα μεγάλα τους. Οπως Τόμσεν, Μαζούχ, Μορς, Ράιχενμπαχ, Φούχτελ, Χαν και λοιποί κύριοι που τείνουν το χέρι της αριστοτέλειας, λένε, φιλίας σε ένα λαό που νιώθει τη χειραψία στην τσέπη.
ΕΙΠΕ ένας υπουργός του Παπανδρέου πρόσφατα, ότι ο άνθρωπος που τον οδήγησε στο βραχύβιο πολιτικό λάθος δεν κάνει πια ούτε για πρωθυπουργός αποικίας. Μάλλον αυτής εδώ της αποικίας εννοούσε, αφού οι συνθήκες που διαμορφώνονται δικαιολογούν την έννοια.
ΟΙ απεσταλμένοι «φίλοι και σωτήρες», στις φυσιογνωμίες και τα λεγόμενα, δεν διαφέρουν πολύ από τους Γερμανούς, Γάλλους, Αγγλους ή Σκανδιναβούς που έχουν αποικίσει τις όμορφες μεριές της χώρας. Και ζουν μόνιμα σε οικισμούς και χωριά χτίζοντας ή ανασκευάζοντας σπίτια δίπλα στα παλιά πατρικά.
ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΝ τη μεσογειακή ζώνη κι ας λένε πως ξοδεύονται αυτοί διπλά για να μας σώσουν. Και ως φορολογούμενοι στις χώρες τους και ως χαρατσωμένοι άποικοι που τρέχουν λόγω κουλτούρας και πληρώνουν το ειδικό τέλος μαζί με το ηλεκτρικό.
ΕΤΣΙ πέφτουν στο φιλότιμο φτωχοί γέροι και ανήμποροι άνθρωποι, που εξοφλούν από το υστέρημα γιατί ντρέπονται τους ξένους γείτονες. Πληρώνουν χαράτσι ορισμένοι για σπίτια που χτίστηκαν το '50 και αφού πέρασαν την εποχή του λύχνου και της λάμπας, ηλεκτροφωτίστηκαν κατά το '70.
ΔΕΝ καταδέχονται πολλοί περήφανοι να πάνε στις επιτροπές του εξευτελισμού, όπου τα τριμελή αποσπάσματα θα αποφασίζουν για την εκτέλεση ή όχι της είσπραξης. Στις επιτροπές που σκέφτηκαν να ορίσουν και χωροφύλακες για να επαναφέρουν το σύνδρομο του φόβου των παλιών εποχών. Οπως τα οθωμανικά χαράτσια όπου σατράπες και κοτζαμπάσηδες ταξινομούσαν τους καλοπληρωτές των κεφαλικών φόρων.
ΤΩΡΑ που έρχονται οι δανειστές για τις αναθεωρήσεις και τις προσαρμογές στις ανοιχτές τρύπες των εσόδων ας φτιάξουν ένα έτοιμο σχέδιο για τους αυτόχθονες κυβερνήτες ώστε να μην αφανιστούν οι φτωχοί άνθρωποι. Ας ανοίξουν επιτέλους οι ψαλίδες των συντελεστών έως τις μοίρες των πραγματικών αποκλίσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ροη αρθρων