Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Σκυτάλη αναξιότητας...

kathimerini.gr ...

Tου Παντελη Μπουκαλα

Και τι ωφεληθήκαμε που, μιμούμενοι τους αρχαίους, στήσαμε παντού αγάλματα του Ασκληπιού, για να μας συντρέχει με τα ραβδιά και τα φιδάκια του; Και τι κερδίσαμε που δεν παραλείπουμε να υμνούμε και να δοξολογούμε και τα τέκνα του; Κι όχι τα αρσενικά με τα βαριά ονόματα (ποιος Ποδαλείριος τώρα, ποιος Μαχάων), αλλά τις θυγατέρες του τις βεργολυγερές, την Υγεία, την Ιασώ, την Πανάκεια. Τίποτα. Καταφέραμε απλώς να ενοχλήσουμε τους άλλους θεούς, τους πραγματικούς, τους αληθινούς, με τις μονομερείς προσευχές και θυσίες μας. Να τους εκνευρίσουμε με τις μονόδρομες ευχαριστίες μας. Και, πεισμωμένοι, απέστρεψαν το πρόσωπό τους από το ρημαδιό και μας άφησαν έκθετους στα μικρόβια, προπάντων δε στα ανθρωπόμορφα.
Αλλων θεών τα αγάλματα έπρεπε να στήνουμε και να προσκυνούμε. Και να αφιερώνουμε στη χάρη τους τις εκατόμβες μας, ή τέλος πάντων κάνα κατσικάκι, έστω εισαγωγής. Είπαμε. Τους αληθινούς, τους πραγματικούς θεούς έπρεπε να τιμούμε για να ’χουμε την υγεία μας. Οχι τα κούφια είδωλα, που η ηγεμονία τους έληξε χιλιετίες πριν. Και ποια άλλη θεότητα λυτρωτικότερη από τον Ανδρέα Λοβέρδο; Ποια άλλη θεά σωστικότερη από τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου; Ποιος θεός υπέρτερος από τον τρισμέγιστο Δημήτρη Αβραμόπουλο, στο πρόσωπο του οποίου συνάπτονται σε μορφή μία ο Αϊ-Δημήτρης ο απελευθερωτής και ο Αβραάμ ο πατριάρχης των πατριαρχών; Και ποιος αποδείχθηκε περισσότερο υγιεινός για την υγεία αν όχι ο νικηφόρος Νικήτας Κακλαμάνης, που ώς και τους βαρύκαρδους φαρμακοβιομήχανους είχε συγκινήσει τω καιρώ εκείνω και είχαν δώσει ευγενικά τη χορηγία τους στις προεκλογικές του συνάξεις;
Αυτοί, με τη σκυτάλη της υπουργικής αποτελεσματικότητας τα τελευταία χρόνια (Νικήτας έδωκε Δημητρίω, Δημήτριος έδωκε Μαριλίζη, Μαριλίζα έδωκε Ανδρέα τω πρωτοκλήτω, Ανδρέας έδωκε τη Διαλύσει), κράτησαν τα δημόσια νοσοκομεία σε κατάσταση ζηλευτή, να μπαίνει η μάνα και το παιδί της να μην αφήνει. Αυτοί κατατρόπωσαν τους στυγνούς φαρμακεμπόρους, που εκτός των λοιπών σκευασμάτων που πουλάνε, έχουν πατεντάρει και τις αντικοινωνίνες· τις καταπίνουν για να μην κινδυνεύουν από τον πυρετό της συνείδησης, από τη λοιμώδη νόσο της αλληλεγγύης και άλλα κακά. Αυτοί συνέτριψαν τις λεγεώνες των προμηθευτών, που ώρες ώρες δείχνουν να πιστεύουν ότι εκτός από τα αναλώσιμα που δίνουν στα νοσοκομεία, στην τιμή την πρέπουσα, η αλήθεια να λέγεται, αναλώσιμοι είναι και οι άνθρωποι. Αυτοί κονιορτοποίησαν τους μεγαλογιατρούς που το ’χουν δίποτρτο και τρίπορτο: ολίγον Δημόσιο, ένα δίωρο το πολύ, και κατόπιν δυο-τρία χειρουργεία ελευθέρας βοσκής ημερησίως, όπου τα πετύχουν ακριβότερα. Γιατί; Μα για να στηρίζουν την οικοδομική μας αγορά, αγοράζοντας ένα εξοχικό ανά δύο χειρουργικές ντουζίνες. Αυτοί υπήρξαν οι άγιοι οι παυσίλυποι. Οι οσιομάρτυρες του αιματηρού αγώνα κατά της διαφθοράς. Η Αγία Τετράς. Ας τους δοξάσουμε. Μήπως και μας συμπονέσουν. Οι μεγάθυμοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ροη αρθρων