Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Ο Κέρβερος και ο Χάρος....

του Τακη Κατσιμαρδου, απο το Εθνος...
Ο Κέρβερος και ο Χάρος
Με τον Κέρβερο παρομοίαζε την περασμένη εβδομάδα το περιοδικό Economist την τρόικα, η οποία τρώει τις σάρκες των χωρών που επιτηρεί... Εύστοχη παρο­μοί­­­ωση, αλλά και παραπλανητική. Επειδή το φοβερό και τρομερό τρικέφαλο τέρας, με την ουρά δράκου, απλώς εκτελεί εντολές του Αδη. Δεν εμποδίζει την είσο­δο στον Κάτω Κόσμο. Την έξοδο κάνει ανέφικτη. Εκτός κι αν είσαι ο Ηρακλής.
Εμείς, Γιώργο και Λουκά είχαμε, Αντώνη και Βαγγέλη έχουμε, αλλά λείπει ο Ηρακλής. Ολοι έως τώρα αποδείχτηκαν απλώς «ηρακλείς», δηλαδή στηρίγματα και φρουροί, του κάτω κόσμου της φτώχειας, της ανεργίας, του θανάτου. Ο δωδέκατος άθλος εκκρεμεί κι επομένως πάνε στράφι όλοι οι προηγούμενοι. Σαν τις θυσίες του λαού, που είναι εγκλωβι­­σμέ­­νος στην κόλαση των μνημονίων του ευρωπαϊκού νεοφιλελευ­θερισμού και της γερμανικής Ευρωζώνης.
Για να είμαστε συνεπείς με τη μυθολογία μας, ας προστεθεί ότι πριν η χώρα περάσει το κατώφλι του Αδη και από τον Κέρβερο, κάποιοι πήραν τη θέση του Χάρου. Αφού για να φθάσεις εκεί και να εισέλθεις στο βασίλειο του Πλούτωνα απαιτείται μεταφορικό μέσο. Τον Χάροντα για να σε μετακινήσει από τη μια όχθη του Αχέροντα στην άλλη. Στο έργο αυτό ανταποκρίθηκε με παροιμιώδη επάρκεια η πολιτική και οικονομική ολιγαρχία του τόπου και της Ευρωζώνης.
Για να επανέλθουμε στην πραγματι­κότητα, το πρόβλημα δεν είναι ο Κέρβερος-τρόικα, αλλά ο κόσμος που προστατεύει. Κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο για το αμέσως επόμενο διάστημα, καθώς φαίνεται ότι ο σαρκοφάγος σκύλος του Αδη έφαγε τα ψωμιά του. Τουλάχιστον ως όργανο πέραν και υπεράνω των ευρωπαϊκών θεσμών.
Οσοι γέννησαν και εξέθρεψαν τις τρόικες έχουν αρχίσει ήδη τη διαδικασία της αποκήρυξης. Με εκείνη της ανακή­ρυξης σε αποδιοπομπαίο τράγο. Από τους σοσιαλδημοκράτες, που χαρακτηρίζουν, πια, περίπου ως «κατοχική δύναμη» την τρόικα, έως τους χριστιανοδημοκράτες, που τη θεωρούν «αντιδημοκρατική» και θέλουν ένα θεσμικό με δημοκρατικό προσωπείο όργανο στη θέση της.
Η τρόικα, λοιπόν, φαίνεται να σβήνει. Μέχρι τότε και, τουλάχιστον, έως τις ευρωεκλογές θα εξακολουθεί να υπάρχει είτε ως στόχος ρητορικών επιθέσεων είτε ως χρήσιμο εργαλείο του παρελθόντος, που έπαψε, όμως, να είναι λειτουργικό. Το ζήτημα, φυσικά, δεν είναι αν και πώς θα περάσει στην Ιστορία. Αλλά οι πολιτικές που τάχθηκε να φυλάσσει. Είτε με Κέρβερο είτε με άλλον φύλακα στην πύλη του Αδη, ο Χάροντας θα εξακο­λου­θεί τις «μεταφορές»...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ροη αρθρων