Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Το δόγμα “Νόμος και Τάξη” και η επίδειξη ισχύος του Ν.Δένδια...

Της Βασιλικής Σιούτη...
Το δόγμα «Νόμος και Τάξη», που είδαμε να εφαρμόζεται τις προηγούμενες μέρες, θα εξακολουθεί να εφαρμόζει η κυβέρνηση και το επόμενο διάστημα, γνωρίζοντας ότι αυτό, πιθανότατα, θα συνεχίζει να προκαλεί ποικίλες αντιδράσεις. Πρόκειται για ένα «παιχνίδι ισχύος», όπως παραδέχονται κυβερνητικά στελέχη, από το οποίο η κυβέρνηση φιλοδοξεί να βγει κερδισμένη.
Στην πολιτική αυτή, συναινούν και τα άλλα δύο κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση Σαμαρά και τα οποία ταυτίζονται όλο και περισσότερο μαζί της. Η στρατηγική, που θα ακολουθηθεί το επόμενο διάστημα, παρουσιάστηκε στη σύσκεψη των τριών αρχηγών από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Νίκο Δένδια, που έχει αναλάβει κεντρικό ρόλο και χαίρει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού.
riot-police_9-2-08
«Η κυβέρνηση μας πρέπει να στείλει το μήνυμα ότι οι νόμοι θα εφαρμόζονται» είπε ο Α.Σαμαράς στους Β.Βενιζέλο και Φ.Κουβέλη κι εκείνοι συμφώνησαν μαζί του. Τους είπε ακόμα ότι η χώρα χρειάζεται θεσμική θωράκιση και ότι αυτά –περί τήρησης των νόμων- θα εφαρμοστούν σε όλα τα πεδία.

Το Μέγαρο Μαξίμου πιστεύει ότι η «πάταξη της ανομίας και της τρομοκρατίας» αποτελεί προνομιακό της πεδίο και όλοι όσοι ασχολούνται με τα επικοινωνιακά της κυβέρνησης εκτιμούν ότι έχει να κερδίσει πολλά: αλλάζει η ατζέντα και φεύγει η συζήτηση από τις επιπτώσεις της πολιτικής των μνημονίων και τις περικοπές, φέρνει πιο κοντά τους εταίρους της, στριμώχνει το ΣΥΡΙΖΑ και περιορίζει τις διαρροές προς τη «Χρυσή Αυγή».
Την ίδια στιγμή, όπως επεσήμαναν πολιτικοί αναλυτές, δημιουργείται ένα κλίμα ανασφάλειας, προκειμένου η κοινωνία να θέτει ως πρώτη προτεραιότητα την ασφάλεια και να συναινεί στην πολιτική του δόγματος «Νόμος και Τάξη». Η πολιτική αυτή, ωστόσο, ενέχει και κινδύνους και θα φανεί στην πράξη αν θα αποδώσει τα οφέλη που προσδοκά η κυβέρνηση.
Το χτύπημα με τα καλάσνικοφ στα κεντρικά γραφείο της Ν.Δ, ωστόσο, που σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη ήταν απάντηση στην επιχείρηση «Νόμος και Τάξη», προκάλεσε την αμφισβήτηση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για την προέλευση του.

Ο Μ. Γλέζος αναρωτήθηκε μήπως πρόκειται για δεξιές παρακρατικές οργανώσεις, αφού, όπως είπε, η αριστερά δεν έχει να κερδίσει τίποτα από τέτοιες ενέργειες. Παρότι και ο ίδιος στη συνέχεια αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησαν να κάνουν μία μικρή αναδίπλωση, ο Δημ.Παπαδημούλης, αν και καταδίκασε εντόνως τις ενέργειες αυτές, έσπευσε να τον υποστηρίξει: «Ο κ. Γλέζος με το κύρος του και την εμπειρία του, είπε μια ολοφάνερη αλήθεια. Από τέτοιες εξελίξεις, δεν κερδίζει ούτε ο τόπος, ούτε η Αριστερά και για αυτό έθεσε ως σενάριο και νομίζω ότι κακώς αποκλείεται από όσους αποκλείεται, αυτό να είναι και από παρακρατικές δυνάμεις».
Είναι γεγονός, πάντως, ότι κι εκτός ΣΥΡΙΖΑ εκφράστηκαν αμφιβολίες για το εάν πρόκειται για παρακρατικές οργανώσεις ή τρομοκρατία, αν και οι περισσότεροι- και σίγουρα οι δυνάμεις που απαρτίζουν την κυβέρνηση- μιλούν με βεβαιότητα για καθαρό τρομοκρατικό χτύπημα που ήρθε ως απάντηση στη «βεντέτα» που έχει ανοίξει ο Ν.Δένδιας με τον αντεξουσιαστικό χώρο, για τον οποίο στο Μαξίμου ισχυρίζονται ότι «είναι συγκοινωνούντα δοχεία με την τρομοκρατία».
«Η δημοκρατία δεν τρομοκρατείται» ήταν η ατάκα με την οποία απάντησε ο Αντώνης Σαμαράς και η οποία θα γίνει σημαία τους και για το επόμενο διάστημα.
«Είναι ανοησία να πιστεύει κανείς ότι ωφελείται η κυβέρνηση» ισχυρίζονται στελέχη της, με την αιτιολογία ότι «έχει αρνητικές συνέπειες στην εικόνα της χώρας και βλάπτει σοβαρά τον τουρισμό».

Η επιχειρησιακή αντιμετώπισή της ανήκει στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και στις αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά πολιτικά «θα πρέπει όλα τα κόμματα να είναι αμείλικτα απέναντί τους, χωρίς να αφήνουν κανένα περιθώριο ανοχής» , λένε, γιατί «αυτό θα το εκμεταλλευθούν οι εχθροί της Ελλάδας και να το καταλάβουν όσοι δικαιολογούν την ανοχή απέναντι σε τέτοια φαινόμενα».

«Ο χώρος αυτός είναι πολύ ευάλωτος και χειραγωγίσημος ώστε να τον εκμεταλλεύονται διάφορες δυνάμεις αποσταθεροποίησης» δηλώνει συνεργάτης του πρωθυπουργού. «Στην τρομοκρατία είμαστε σκληρά απέναντι και τη θεωρούμε έγκλημα και όχι πολιτική δράση» λέει.

Στο ΠΑΣΟΚ ωστόσο κάποια στελέχη διαφωνούν με αυτό, αφού θεωρούν τις τρομοκρατικές ενέργειες, «εγκληματική μεν, αλλά πολιτική δράση», συμφωνούν όμως σχεδόν σε όλα τα υπόλοιπα και κυρίως στη σκληρή και ομόφωνη καταδίκη τους. «Αν δεν τους καταδικάζεις είναι σα να τους στρώνεις το χαλί» λένε. Ο Ευ.Βενιζέλος άλλωστε, στη σύσκεψη των τριών αρχηγών, υπερθεματίζοντας, πρότεινε να συγκροτηθεί «κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο κατά της τρομοκρατίας». Στο ΠΑΣΟΚ κάποιοι μιλούν και για ευθύνη όσων ασκούν έντονη κριτική με σκληρούς χαρακτηρισμούς: «Όταν ορισμένοι λένε συνεχώς ότι όλα είναι σάπια, οδηγούν κάποιους στη βία» ισχυρίζονται, φωτογραφίζοντας κυρίως τους πολιτικούς τους αντιπάλους και όσους ασκούν σφοδρή κριτική .
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης συντάχθηκε με τον Αντώνη Σαμαρά κι επέβαλε τη στάση του και στο υπόλοιπο κόμμα, προκαλώντας την έκπληξη πολλών, καθώς η ανανεωτική αριστερά είχε μία διαφορετική κουλτούρα αντιμετώπισης αυτών των φαινόμενων, μέχρι πρότινος, και σίγουρα πολύ διαφορετική φρασεολογία από αυτήν της κυβέρνησης, την οποία κάποτε χαρακτήριζαν «ακροδεξιά φρασεολογία». «Οι ίδιοι άνθρωποι με τους οποίους κάποτε πηγαίναμε στη ΓΑΔΑ για να βγάλουμε αναρχικούς, σήμερα συναινούν με τον Α. Σαμαρά και το δόγμα «Νόμος και Τάξη» » αναφέρει, γεμάτος έκπληξη αλλά και απογοήτευση, στέλεχος που διαφωνεί με τη σημερινή γραμμή. Η δική του ερμηνεία είναι διαφορετική: «Το παιχνίδι αυτό το ξεκίνησε η κυβέρνηση για λόγους ιδεολογικής κυριαρχίας» λέει. «Δυστυχώς η ΔΗΜΑΡ την πάτησε και συμμετέχει σε αυτό από το οποίο έχει μόνο να χάσει. Παρακολουθεί και συναινεί χωρίς να διαφοροποιείται, καθώς δεν έχει πλέον τις ευαισθησίες που είχε κάποτε η ανανεωτική αριστερά».

«Αυτό που δείχνουμε με τη στάση μας -και σε αυτό το θέμα- είναι ότι είμαστε η αριστερά της ευθύνης και όχι των κραυγών και της στείρας διαμαρτυρίας» υποστηρίζει άλλο στέλεχος της ΔΗΜΑΡ που συμφωνεί με τη γραμμή του Φ.Κουβέλη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στο ερώτημα «ποιος ωφελείται;» και απαντάει ότι σίγουρα δεν ωφελείται η αριστερά . Επισημαίνουν επίσης ότι με τις πράξεις αυτές αποπροσανατολίζεται η προσοχή της κοινής γνώμης από τα πραγματικά και μεγάλα προβλήματα , κάτι που εξυπηρετεί την κυβέρνηση.

Πρόσωπα από τον αντεξουσιαστικό χώρο, αναφέρουν ότι όσοι συμμετέχουν στο «αντάρτικο πόλεων» και στην τρομοκρατία δεν ενδιαφέρονται για αυτές τις συνέπειες και τις επιπτώσεις. «Τους είναι αδιάφορα. Ούτε η επικαιρότητα τους ενδιαφέρει, γιατί κάθε μέρα θα υπάρχει κάτι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως λόγος για να μην προβούν στις ενέργειες που σχεδιάζουν». Όσο για τα μέτρα καταστολής που προκαλούν τέτοιες ενέργειες, «μία απάντηση όσων συμφωνούν με αυτές τις δράσεις, είναι ότι όσο αυξάνεται η καταστολή, τόσο αυξάνεται η αντίσταση». Παραδέχονται ότι ο χώρος της «ένοπλης δράσης» είναι ένας χώρος που μπορεί πολύ εύκολα να διαβρωθεί, καθώς ο καθένας μπορεί να μπει σε αυτόν. «Όλες οι ερμηνείες αντέχουν σχετικά με τα αποτελέσματα που παράγουν τέτοιες ενέργειες» λένε «και ο καθένας μπορεί να τις χρησιμοποιήσει όπως θέλει».

Ο ιταλός Τζιανφράνγκο Σανγκουινέτι στο βιβλίο του «Περί τρομοκρατίας και κράτους» ισχυρίζεται ότι «η τρομοκρατία ωφελεί το κράτος, ακόμα και όταν δεν την προωθούν οι μυστικές του υπηρεσίες».

Το παιχνίδι αυτό ωστόσο, είναι επικίνδυνο, παρότι σχεδόν όλες οι πλευρές σπεύδουν να το αξιοποιήσουν πολιτικά, η κάθε μία με τον τρόπο της. Οι κυβερνητικές δυνάμεις στοχοποιούν τους αντιπάλους τους για ανοχή στα φαινόμενα βίας, η αντιπολίτευση μιλά για δεξιό παρακράτος και ταυτόχρονα από κάποιους επιχειρείται και μια προσπάθεια ενοχοποίησης της κριτικής και της αμφισβήτησης της πολιτικής εξουσίας, ενώ σε κάθε περίπτωση, μετά από τρομοκρατικά χτυπήματα δικαιολογούνται ευκολότερα αυξημένα μέτρα καταστολής.
(δημοσιεύθηκε στον “Επενδυτή”)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ροη αρθρων