Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Η Σχιστή οδός των Πετραλώνων...

Της Μαριαννας Τζιαντζη...
Ένας από τους πιο διάσημους φόνους στην ιστορία της λογοτεχνίας προκλήθηκε από τη στενότητα του δρόμου, από το γεγονός ότι ένα όχημα έκλεισε κάποιον που ήθελε να περάσει στην περίφημη «Σχιστή οδό» της Βοιωτίας.
O μύθος διηγείται πώς σκότωσε ο Οιδίποδας τον πατέρα του, τον βασιλιά Λάιο, όταν συναντήθηκαν, χωρίς να γνωρίζουν ο ένας τον άλλον, στο «τρίστρατο», ένα σημείο του βραχώδους δρόμου ανάμεσα στους Δελφούς και τη Θήβα.
Ο  Οιδίποδας ήταν πεζός, ο πατέρας του ερχόταν πάνω σε ιππήλατη άμαξα, όμως το πλάτος του δρόμου δεν έφτανε για να περάσουν και οι δύο. Η συνοδεία του βασιλιά έσπρωξε βίαια τον Οιδίποδα κι εκείνος απάντησε στην προσβολή χτυπώντας τον Λάιο με το ραβδί του και αφήνοντάς τον νεκρό.

Αυτό μας υπενθυμίζει ο αμερικανός κλασικός φιλόλογος Λάιονελ Τρίλινγκ στο συναρπαστικό βιβλίο του Το ταξίδι στον αρχαίο κόσμο (έκδ. ΜΙΕΤ) που, ανάμεσα στα άλλα, περιγράφει τους χερσαίους και θαλάσσιους δρόμους των αρχαίων χρόνων.        
Ένας 27χρονος Πακιστανός δολοφονήθηκε τα χαράματα της Πέμπτης, την ώρα που πήγαινε στη δουλειά, επειδή το ποδήλατό του έκλεινε το δρόμο σε δύο νεαρούς Έλληνες που ήθελαν να περάσουν με το μηχανάκι τους. Και αυτοί απάντησαν στην προσβολή, σφάζοντάς τον και αναβιώνοντας τον αρχαίο μύθο, όχι όμως στη γη της Βοιωτίας αλλά στα Πετράλωνα. Το ταξίδι του Σαχτζάτ Λουκμάν στο σύγχρονο ελληνικό κόσμο αποδείχτηκε μοιραίο.       
Κι ενώ η κυβέρνηση κραυγάζει κατά της «ρητορικής του μίσους», που υποτίθεται ότι εκπορεύεται από όσους επικρίνουν την πολιτική της, η πρακτική του μίσους ξεχύνεται παντού, ακόμα και στη Βουλή, εκεί όπου προ τριμήνου η βουλευτής Ελένη Ζαρούλια, σύζυγος του Ν. Μιχαλολιάκου, αποκάλεσε «τρισάθλιους και υπάνθρωπους» τους μετανάστες...
Με γενικόλογα κηρύγματα αντιμετωπίζουν οι εντολοδόχοι της τρόικας τον επίσημο οχετό του μίσους, όμως δεν διστάζουν να χαρακτηρίσουν ένα τμήμα της Αριστεράς σχεδόν ηθικό αυτουργό της επίθεσης με σφαίρες στα γραφεία της ΝΔ.        
Τα νεοναζιστικά τάγματα εφόδου δεν είναι ρητορικό σχήμα, αλλά γέννημα και συμπλήρωμα της μνημονιακής πολιτικής. Σήμερα το θύμα είναι ο μετανάστης, αύριο ο απεργός, ο συνδικαλιστής, ο δάσκαλος, ό,τι δεν γονατίζει, δεν σέρνεται, δεν γλείφει, δεν εκλιπαρεί.

(ΠΡΙΝ, "Το τέλος της αγοράς", 20/1/2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ροη αρθρων