Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

HSBC (Η τράπεζα του οπίου)...

Του Περικλή Κοροβέση, απο την Εφημεριδα των Συντακτων...
Το μελετημένο σχέδιο καταστροφής αυτής της χώρας σε όλα τα επίπεδα μόνο από μια φασίζουσα κυβέρνηση θα μπορούσε να γίνει. Αυτήν την αλήθεια δεν μπορεί να την καταλάβει η Αριστερά και ως εκ τούτου δεν μπορεί να χαράξει πολιτική που να ανταποκρίνεται στις σημερινές συνθήκες και να δημιουργήσει έναν πόλο έλξης που να εκφράζει την κοινωνία. Ο φασισμός είναι ένα περίπλοκο επεξεργασμένο πολιτικό σύστημα, αντιχριστιανικό και αντιανθρώπινο.
Εχθρός είναι πάντα ο άλλος που πρέπει να συντριβεί και όχι να αγαπηθεί. Η αγάπη προς τον άλλον είναι ταυτόχρονα και έκφραση πίστης προς τον θεό, σύμφωνα με τους θεολόγους. Για να μισηθεί ο άλλος, πρέπει πρώτα να χάσει την ανθρώπινη υπόστασή του. Ο Εβραίος, ο Αφρικανός, ο Ασιάτης, με μια λέξη ο διαφορετικός, πρέπει να περιοριστεί στην ύπαρξη του ζώου για να αναδειχτεί η ανώτερη φυλή του φασίστα.
Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος χρειάζεται μια τεράστια μηχανή ψεύδους και προπαγάνδας, εκτός βέβαια από τη βία και την καταστολή, που να ανατρέπει την ιεραρχία των αξιών. Το ασήμαντο θεοποιείται και το σημαντικό εξαφανίζεται. Το ψέμα θα γίνει επιστημονική και ιστορική αλήθεια και η επιστήμη και η Ιστορία θα ρίχνονται στην πυρά. Αλλά οι φασίζουσες συμπεριφορές δεν είναι μόνο προνόμιο των φασιστών. Ενα μικρό παράδειγμα από ένα θέαμα που παίζεται αυτές τις μέρες στη Βουλή είναι η περίφημη λίστα Λαγκάρντ. Η «Εφ.Συν.» (28/1/13) είχε μια δισέλιδη έρευνα για τον χειρισμό της λίστας σε όλη την Ευρώπη. Οι εταίροι μας μόλις παρέλαβαν τη λίστα Φαλσιανί, του υπαλλήλου της HSBC, που υπέκλεψε τα αρχεία της τράπεζας, άρχισαν αμέσως την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Η Ελλάδα έχει τα ονόματα της λίστας των φοροφυγάδων από τον Οκτώβριο του 2010. (Ετσι μάς λένε. Οι άλλες χώρες την είχαν στην κατοχή τους από την άνοιξη του 2010). Και οι καλοί συνάδελφοι θέτουν το ερώτημα: Γιατί η Ελλάδα αρνήθηκε να εισπράξει έστω και ένα ευρώ;

Η απάντηση είναι εύκολη για τον καθένα. Ηθελαν να καλύψουν τη φοροδιαφυγή. Η τυχόν πάταξη της φοροδιαφυγής μπορεί να δημιουργούσε τεράστιο σκάνδαλο με μη υπολογίσιμο πολιτικό κόστος. Και αυτό είναι το θέμα. Εντούτοις μηντιακά δεν παίζει. Το σίριαλ που βλέπουμε είναι η κολοκυθιά για να δούμε ποιο κολοκύθι αλλοίωσε τη λίστα. Και ας υποθέσουμε πως βρεθεί ο πλαστογράφος και την πληρώσει. Δεδομένης της χρονοβόρας διαδικασίας της προκαταρκτικής επιτροπής της Βουλής, το σκάνδαλο της κάλυψης της φοροδιαφυγής μπορεί να εξαερωθεί.

Η γνωστή ελβετική τράπεζα HSBC είχε κατηγορηθεί πρόσφατα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, φοροδιαφυγή, σχέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις, με καρτέλ ναρκωτικών και όπλων. Η είδηση έκανε τον γύρο του κόσμου και ο γενικός διευθυντής απάντησε πως όλες οι καταγγελίες θα ερευνηθούν και αν βρεθούν ένοχοι, θα τιμωρηθούν. Και η υπόθεση έκλεισε. Λίγοι ήταν οι άνθρωποι που έψαξαν να βρουν ποια είναι αυτή η τράπεζα με τα μυστηριώδη αρχικά. Το πραγματικό όνομα της τράπεζας είναι HONGKONG & SHANGHAI BANKING CORPORATION και είχε την έδρα της στο Χονγκ-Κονγκ, μέχρι που τη μετέφερε το 1993 στο Λονδίνο, λίγα χρόνια πριν ενωθεί πάλι η περιοχή με την Κίνα. Ιδρύθηκε το 1865, πέντε χρόνια μετά τη λήξη του Δεύτερου Πολέμου του Οπίου, που τελείωσε με την κατάληψη της Κίνας από τις βρετανικές και γαλλικές δυνάμεις.

Αιτία του πολέμου ήταν το δικαίωμα της Μεγάλης Βρετανίας να επιβάλει την ελεύθερη αγορά και το ελεύθερο εμπόριο στις χώρες που δεν συμμορφώνονταν με τα συμφέροντά της. Η βασίλισσα Βικτορία ήταν ο μεγαλύτερος έμπορος ναρκωτικών όλων των εποχών. Η βρετανική Ινδία ήταν ο μεγαλύτερος παραγωγός οπίου σε όλο τον κόσμο. Και η μεγαλύτερη αγορά ήταν η Κίνα. Το 70% των φορτίων που έρχονταν από τις Ινδίες στην Κίνα ήταν όπιο που το πουλούσαν σε Βρετανούς εμπόρους. Αλλά η Κίνα είχε απαγορέψει το όπιο που ήταν συμφορά για τον πληθυσμό της. Η μικρή αυτή διαφορά λύθηκε με έναν περίπου εικοσαετή πόλεμο και η Κίνα καταστράφηκε ολοκληρωτικά. Η ελευθερία του εμπορίου και της αγοράς θριάμβευσαν, μαζί και η HSBC. Για τους Κινέζους οι συνέπειες ήταν ένας παρατεταμένος λιμός και μια επιδημία αυτοκτονιών, που απέδωσε εκατομμύρια νεκρούς. Σήμερα η HSBC έχει 10.000 παραρτήματα σε 83 χώρες. Το 2007 είχε κέρδη 24 δισ. δολάρια. Το 60% προέρχονταν από ανερχόμενες χώρες. Η κομμουνιστική Κίνα αυτή τη φορά έχει ανοίξει διάπλατα τις πόρτες της στον καπιταλισμό και η HSBC, από το εκεί παράρτημά της, κέρδισε 1 δισ. δολάρια. Περασμένα-ξεχασμένα, που λένε και οι παλιοί καλοί φίλοι. Και μπορεί οι 120.000 φοροφυγάδες από τις 180 χώρες που βρέθηκαν στη λίστα Φαλσιανί να διέπραξαν ποινικά αδικήματα, δεν παύουν όμως να είναι πελάτες της HSBC. Με άλλα λόγια, έχουν γερές πλάτες.
perkor29@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ροη αρθρων