Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Η ανατροπή είναι θέμα ζωής και θανάτου!

Η Αυγή online...

του ΣΤΕΛΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΑΔΗ*


Χθες το πρωί μού έκοψαν το ρεύμα στο σπίτι. Από τη ΔΕΗ πληροφορήθηκα ότι δόθηκε η παραγγελία στον τοπικό «εργολάβο» να προχωρήσει στη διακοπή της παροχής επειδή οι δύο λογαριασμοί με τα χαράτσια παρέμεναν απλήρωτοι. Κι αυτός την εκτέλεσε σε χρόνο μηδέν. Βγήκα άρον-άρον στη γειτονιά να δω τι τρέχει. Επικοινώνησα με τους γείτονες που ασχολούνται με τα χαράτσια και ενημερώθηκα ότι γίνονται επιλεκτικά διακοπές ανεξαρτήτως αιτίας μη πληρωμής και ανεξαρτήτως δυνατότητας πληρωμής, ακόμα και στις πιο φτωχές οικογένειες. Κατά το μεσημεράκι, ακολούθησα ένα «συνεργείο» που επανασυνδέει το ρεύμα σε άτομα και οικογένειες που αδυνατούν να εξοφλήσουν τους παραφουσκωμένους λογαριασμούς. Η εμπειρία ήταν συγκλονιστική. Κοντά στον κινηματογράφο «Ίλιον», που παραμένει κλειστός από πέρσι, πήγαμε στο διαμέρισμα μιας πολυμελούς οικογένειας. Μια νεαρή κοπέλα, στα τριάντα της, μας πέρασε σε μια κουζίνα που ήταν και σαλόνι και πλυντήριο. Στοίβες τα παιδικά ρουχαλάκια. Γύρω-γύρω έτρεχαν τρία πανέμορφα κοριτσάκια, τρίδυμα, αλλά με δική του ομορφιά το καθένα, που μας κοιτούσαν γελαστά και απορημένα. Σαν μάγους, που είχαμε φέρει στο σπίτι το φως! Η μικρή Ξένια έσπασε το κερί που μόλις είχε σβήσει. Τον χειμώνα, το διαμέρισμα θερμαινόταν με δύο σόμπες γκαζιού που καίνε κατά διαστήματα.
Η μαμά των κοριτσιών μεγαλώνει μόνη της τα παιδιά. Άνεργη εδώ και δύο χρόνια και ανασφάλιστη, τα βγάζει-δεν τα βγάζει πέρα με μια μικρή βοήθεια από τη μητέρα της, που είναι συνταξιούχος. Ο παιδικός σταθμός είναι φουλ και τα παιδιά της δεν έχουν προτεραιότητα, γιατί οι υπηρεσίες θεωρούν ότι ως άνεργη έχει χρόνο να τα φροντίζει, στερώντας βεβαίως από την ίδια τον χρόνο που χρειάζεται για να δουλέψει ή για να ψάξει για δουλειά, όταν μάλιστα εδώ και καιρό έχει κοπεί και το σταθερό τηλέφωνο του σπιτιού. Μια τρύπα που, αν πέσεις μέσα, είναι πολύ δύσκολο να βγεις.
Οι ακτιβιστές του αντιεξουσιαστικού χώρου, χωρίς ανταλλάγματα, έβαλαν ξανά σε λειτουργία τον μετρητή. Αλλά μέχρι πότε εξασφαλίζεται το ρεύμα; Στη δεύτερη επίσκεψη, ο εργολάβος της ΔΕΗ θα αφαιρέσει την ασφάλεια του ρολογιού και στην τρίτη θα αφαιρέσει ολόκληρο το ρολόι, κόβοντας το ρεύμα οριστικά. Μάταια η νεαρή μάνα προσπάθησε να μεταπείσει τον υπάλληλο του εργολάβου μόλις κατάλαβε ότι κόπηκε το ρεύμα της. Το ότι έχει τρία παιδιά τεσσάρων ετών, είναι άνεργη, ανασφάλιστη, διαζευγμένη και το διαμέρισμα έχει μπλοκαριστεί από την τράπεζα επειδή οι δόσεις του στεγαστικού έμειναν απλήρωτες, δεν συγκινεί κανέναν στους μηχανισμούς της γραφειοκρατίας. Γι' αυτό δεν ειδοποιούν τον ενδιαφερόμενο την ώρα της διακοπής. Επειδή οι πολίτες, φοβούμενοι τους κρατικούς υπαλλήλους, έχουν συνεννοηθεί να μην ανοίγουν την πόρτα της πολυκατοικίας, οι «εκτελεστές» καραδοκούν απ' έξω, για να μπουκάρουν κλεφτά όταν η καθαρίστρια καθαρίζει τις σκάλες ή καμιά γιαγιά βγαίνει για να πάει στο φαρμακείο.
Η ολική επίθεση εναντίον του λαού συνεχίζεται και εντείνεται. Η Αριστερά δεν έχει καμία άλλη επιλογή από το να φέρει την ανατροπή. Είναι θέμα ζωής και θανάτου. Όχι μόνο για τα τρία αγγελούδια, στην οδό Τροίας.

* Ο Στέλιος Ελληνιάδης, δημοσιογράφος - συγγραφέας,  είναι υποψήφιος βουλευτής Α' Αθήνας με τον ΣΥΡΙΖΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ροη αρθρων