Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Αυτό, μόνο κλοπή λέγεται!

απο τον Ημεροδρομο...
Όσο κομψές κι αν είναι οι λέξεις και οι εκφράσεις  με τις οποίες στολίζεται η διαδικασία του (ξε)πουλήματος της Δημόσιας Περιουσίας, δεν μπορούν να κρύψουν την ουσία αυτής της διαδικασίας η οποία μπορεί να περιγραφεί απόλυτα και ξεκάθαρα με μια μόνο λέξη: Κλοπή.

politeΑυτός ο βαρύς (για όσους έχει απομείνει κάποια τσίπα) χαρακτηρισμός της «κλοπής» δεν έχει να κάνει με ιδεολογικές προσεγγίσεις, δεν εξαρτάται από το αν είναι κάποιος υπέρ ή κατά των ιδιωτικοποιήσεων. Ο χαρακτηρισμός «κλοπή» προκύπτει από το αγοραίο τίμημα  των δημόσιων περιουσιακών στοιχείων που (ξε)πουλιούνται, όπως ακριβώς τα κλοπιμαία στους κλεπταποδόχους.
Περιμένοντας τη διαδικασία που θα νομιμοποιήσει μέσα από τις κοινοβουλευτικές πρακτικές το ξεπούλημα της ΔΕΗ και μέχρι να ακούσουμε το ποσό του τιμήματος που θα καταβάλει ο όποιος επενδυτής ας συγκρατήσουμε ότι η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού:
Έχει (κατά μέσο όρο ) κύκλο εργασιών  6 δισ.
  •  7,5 εκατ. αποκλειστικούς πελάτες
  • καθαρά κέρδη περίπου 1 δισ. το 2009
  • και περιουσία 15-20 δισ.;
fragma
Πόσο λοιπόν, μπορεί να είναι το «εύλογο» τίμημα για την πώληση μιας τέτοιας επιχείρησης;
Πιθανότατα θα είναι ανάλογο με το τίμημα που εισέπραξαν οι δανειστές μας (γιατί ας μη ξεχνάμε ότι τα χρήματα του ξεπουλήματος πηγαίνουν κατ ευθείαν σε λογαριασμό για την εξυπηρέτηση του χρέους) από την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ.
Ο ΟΠΑΠ, έχει χαρακτηριστεί και «νομισματοκοπείο» καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι τα καθαρά του κέρδη στην πενταετία 2007 – 2011 διαμορφώθηκαν ως εξής:
  • το 2011 537.458.314, 49 ευρώ
  • το 2010 575.801.575,89 ευρώ
  • το 2009 593.788.565, 64 ευρώ
  • το 2008 728.487.704, 33 ευρώ
  • το 2007 571.437.031,01 ευρώ.
opap
Πόσο (ξε)πουλήθηκε αυτό το «νομισματοκοπείο»; Γύρω στα 700 εκ ευρώ.  Όσα δηλαδή είναι κατά μέσο όρο τα καθαρά κέρδη του οργανισμού μέσα σε ενάμιση χρόνο!
Ο Διαχειριστής του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ)  (ξε)πουλιέται  για 400 εκ. ευρώ. Ο ΔΕΣΦΑ με καθαρά κέρδη κατά μέσο όρο περί τα 60 εκ ευρώ το χρόνο «χαρίζεται» με τίμημα μικρότερο από την επένδυση που έχει  κάνει για να μετατρέψει το νησάκι Ρεβυθούσα, απέναντι από την Σαλαμίνα, σε αποθήκη υγροποιημένου φυσικού αερίου. Ποιο άραγε (και ποιος το ορίζει) το εύλογο τίμημα για την πώληση μιας στρατηγικού χαρακτήρα υποδομής όπως ο ΔΕΣΦΑ;
desfa
Πάμε τώρα στην … κτηματαγορά για να δούμε πόσο αποτιμήθηκε η αξία του Αστέρα Βουλιαγμένης. Το εν λόγω ακίνητο έχει συνολική έκταση 308 στρεμμάτων και περιλαμβάνει:
  •  Ξενοδοχείο  Αrion Resort and Spa με 123 δωμάτια που έχουν ανακαινισθεί το 2004, 58 bungalows, σπα και κέντρο ευεξίας, χώρους εστίασης, συνεδριακό κέντρο
  • Ξενοδοχείο  Τhe Westin Hotel Athens, (πρώην Ναυσικά) με 162 δωμάτια, χώρους εστίασης, συνεδριακό κέντρο κ.ά., που έχουν ανακαινισθεί επίσης το 2004.
  • όμορο ακίνητο (115.671 τ.μ.), ιδιοκτησίας του ΕΟΤ. Πρόκειται για το ακίνητο στο οποίο βρίσκεται το ξενοδοχειακό συγκρότημα Αφροδίτη, με συνολική επιφάνεια 20.027 τ.μ. (13.090 είναι οι βασικοί χώροι) και έκταση η οποία δεν έχει αξιοποιηθεί. Το ξενοδοχείο εδώ και χρόνια δεν λειτουργεί καθώς χρήζει εκτεταμένης ανακαίνισης, ωστόσο στο παρελθόν αριθμούσε συνολικά 165 δωμάτια.
  • Επιπλέον, η Αστήρ έχει τα δικαιώματα χρήσης της παραλίας του Αστέρα (έως το 2022) και της μαρίνας μέχρι και το 2052.
Πόσο «τιμολογήθηκαν» τα εν λόγω ακίνητα για να παραδοθούν στους …επενδυτές; Γύρω στα 400 εκατομμύρια ευρώ, όσο δηλαδή κοστολογούνται 2- 3 πολυκατοικίες στην Ηρώδου του Αττικού!
asteras-vouliagmenis-2
Ας δούμε τώρα πόσα έδωσε ο Λάτσης (Lamda Development) για να αγοράσει τα   6.000. στρέμματα του Ελληνικού.  Κοντά στα 900 εκατομμύρια ευρώ. Αν κάνει κανείς τη διαίρεση θα διαπιστώσει ότι ο Λάτσης αγόρασε την καλύτερη παραλία της Αθήνας με τιμή 2 με 3 φορές μικρότερη απ όσο κοστίζει το τετραγωνικό στο Περιστέρι, για παράδειγμα.
elliniko
Ας ρίξουμε τέλος μία ματιά στα πόσα ευρώ η αγορά κοστολογεί την αξία της των δημόσιων εταιριών ύδρευσης  Αθήνας (ΕΥΔΑΠ)   και Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ)των οποίων το ξεπούλημα  είναι στα προαπαιτούμενα της χρονιάς. Οι γνωρίζοντες λένε ότι αυτές οι εταιρίες όταν έρθει η ώρα θα δοθούν πεσκέσι στους ενδιαφερόμενους  (Γάλλους της Vinci με τον Μπόμπολα και Ισραηλινούς  με  εγχώριους συνεταίρους  Περιστέρη και Αποστολόπουλους) ούτε για 300 εκατομμύρια ευρώ!
Ανάλογα πεσκέσια ετοιμάζονται να δοθούν στους ενδιαφερόμενους να ψωνίσουν τζάμπα   (Κοπελούζο,  Siemens , ρωσική RZD , ΓΕΚ-Τέρνα) η ΤΡΕΝΟΣΕ  και κάποια από τα περιφερειακά αεροδρόμια για τα οποία παίζουν οι ίδιοι γνωστοί και μη εξαιρετέοι εγχώριοι εκ του ασφαλούς επενδυτές (Μπόμπολας, Κοπελούζος, Μυτιληναίος, Ιωάννου)
ΥΓ. Οι  αστυνομικές ταινίες σε πολλές περιπτώσεις έχουν αναδείξει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κλέφτες προσπαθώντας να «διαθέσουν» τα κλοπιμαία στο κύκλωμα των κλεπταποδόχων. Στην προκειμένη περίπτωση τα πράγματα είναι απλούστερα. Οι κλοπές συντελούνται με το νόμο της πλειοψηφίας στη Βουλή και οι κλεπταποδόχοι είναι κύριοι (και εταιρίες) υπεράνω πάσης υποψίας…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ροη αρθρων