Κυριακή 22 Ιουνίου 2014

Από την Ιρλανδία στο Πεκίνο...

του Θωμα Ξωμεριτη...
(Russian International Affairs Council)
Να πανηγυρίζουμε για τις προοπτικές άμεσων επενδύσεων της Κίνας, που ενισχύονται με την επίσκεψη του κινέζου Πρωθυπουργού Λι Κετσιάνγκ στην Ελλάδα και με τα 19 μνημόνια συνεργασίας
που υπογράφτηκαν μεταξύ των δύο χωρών (άλλα τόσα είχε υπογράψει και ο ΓΑΠ το Μάιο του 2010 με τον Ερντογάν, και γέμισε η ελληνική επικράτεια από τουρκικές επενδύσεις). Να μη ξεχνάμε όμως ένα βασικό, το οποίο δεν είναι υποσημείωση - ψιλά γράμματα - στα γραφόμενα όσων εξυμνούν τις προοπτικές επενδύσεων της εν λόγω χώρας στον υπόλοιπο κόσμο. Οι κινεζικές επενδύσεις έχουν τεράστιες αρνητικές κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις σε χώρες με ισχνά (ή ανύπαρκτα) αντίστοιχα συστήματα διακυβέρνησης. Στην Ελλάδα του 2014, η οποία έχει να παρουσιάσει τα επιτεύγματα των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας για είσπραξη δημοσίων εσόδων και για καθαρίστριες και του νομοσχεδίου για τον αιγιαλού, η Κίνα βρίσκει άριστο σύμμαχο στην ελληνική κυβέρνηση ώστε να φερθεί στον ελληνικό λαό με τον τρόπο που φέρεται στους λαούς της Αφρικής.

Τα υπόλοιπα, περί σημασίας των ιστορικών συμβολισμών για τον κινεζικό λαό, η οποία θα κάνει τους Κινέζους να δουν με ιδιαίτερο μάτι τους Έλληνες με τη μεγάλη ιστορία, θα μ’ εντυπωσίαζαν αν καθόμουν στο θρανίο της τετάρτης δημοτικού όπου πρωτοδιδάχτηκα ιστορία, ένα χρόνο μετά τη διδασκαλία της μυθολογίας.


Συμφωνώ με τον έλληνα Πρωθυπουργό, ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει η πύλη της Κίνας στην Ευρώπη. Αν όμως η Ελλάδα δεν δει με όρους εθνικού συμφέροντος (για όλο τον ελληνικό λαό) τις επενδύσεις των Κινέζων, θα γίνουμε ένας προθάλαμος της Ευρώπης στον οποίο οι Κινέζοι θα παραμένουν σε συνεχή καραντίνα, δίχως να προχωρούν παραμέσα.

«Άσε τους Έλληνες να ξεπουλούν», θα λένε οι Ευρωπαίοι, «όπως έκαναν και με το Δουβλίνο ΙΙ».

Συμφέρον τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ροη αρθρων