Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Όλα όσα έμαθα από την Ανατροπή του Αντώνη Σαμαρά...

Ρεμπελισκος...

Η συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά το βράδυ της Δευτέρας στον Γιάννη Πρετεντέρη, ήταν ίσως η πρώτη, και ίσως η τελευταία φορά που ο πρώτος “δίνει λόγο” ως πρωθυπουργός, και σίγουρα η κορυφαία στιγμή της καριέρας του δεύτερου πριν αναλάβει, μετά την κατάρρευση της Νέας Δημοκρατίας, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της. Σε κάθε περίπτωση, η ομάδα της μονταζιέρας πρέπει να χτύπησε υπερωρίες, ενώ Μουρούτης και Χρύσανθος ίσα που πρόλαβαν να δώσουν τις ερωτήσεις στον δημοσιογράφο προτού ξεκινήσει η εκπομπή. Πάντως, πριν τη συνέντευξη πρέπει να προηγήθηκε λουκούλλειο γεύμα, αφού ο Γιάννης ήταν εμφανώς φουσκωμένος, και ο Αντώνης είχε συχνά ξινίλες.
Ο πρωθυπουργός ωστόσο παρουσιάστηκε ιδιαίτερα διαβασμένος, και άκρως αποκαλυπτικός. Μερικά μόνο σημεία από τα όσα μάθαμε από τον “24 ώρες, 7 ημέρες την εβδομάδα και διανυκτερεύων”:
Ότι η εξεταστική για τα υποβρύχια δεν έγινε για τον Τσοχατζόπουλο, αλλά για τον Βενιζέλο. Και τον αθώωσε. Ομοίως και με την εξεταστική για τη λίστα Λαγκάρντ που, σε αντίθεση με ότι πιστεύει ο κόσμος, έγινε και αυτή για τον Βενιζέλο και όχι τον Παπακωνσταντίνου. Και τον αθώωσε επίσης.
Ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν είναι αδελφά κόμματα. Μόνο ο ίδιος με τον Βενιζέλο είναι αδελφές ψυχές.
Ότι ο Στουρνάρας αγαπάει το μνημόνιο γιατί “είναι κατασκευασμένος” να μην υπολογίζει το πολιτικό κόστος. Για την ακρίβεια δεν υπολογίζει ούτε το πολιτικό, ούτε το κόστος. Γι’ αυτό κοστολογεί χωρίς καμία κοινωνική πολιτική κάθε μέτρο.
Ότι όποιος αμφισβητεί την κυβέρνηση για το έργο και την πολιτική που επιβάλλει απειλεί την σταθερότητα της χώρας. Αντίθετα, όποιος συνδέει την αντιπολίτευση με την τρομοκρατία συμβάλλει στην ύπαρξη υγιούς πολιτικού διαλόγου.
Ότι οι βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου είναι ελεύθεροι να υποστηρίζουν αυτό που πρέπει. Ειδικά οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αφού της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι καν ελεύθεροι.
Ότι η διαπραγμάτευση με την τρόικα δεν είναι πόλεμος. Πόλεμος είναι μόνο αυτό που κάνει στην κοινωνία.

Ότι δεν είναι κουτσομπόλης και δεν του αρέσει να συζητάει δημόσια για τις επαφές που έχει σε υψηλό επίπεδο. Γι’ αυτό,  όπως είπε, το γεγονός πως με την Μέρκελ θα βρεθεί στο Παρίσι, το Βερολίνο και ένα σαββατοκύριακο στις Πρέσπες, πως με την Λαγκάρντ ανταλλάζει poke κάθε ημέρα και μιλάει με Inbox με τον Τόμσεν, δεν αφορά κανέναν.
Ότι είχε μια εταιρεία (μάλλον μια πιτσαρία) και πλήρωνε κανονικά στην τράπεζα τα μεροκάματα των υπαλλήλων, αλλά όχι και τις εισφορές στο Δημόσιο. Έτσι εξήγησε και την απόκλιση του Δημοσίου. Γι’ αυτό και η πιτσαρία του έσκισε.
Ότι ο Καμμένος παραληρεί, ενώ ο φίλος του ο Φαήλος ποιεί πολιτικό λόγο. Και είναι και δικηγόρος.
Ότι νέα μέτρα δεν υπάρχουν. Ούτε νέο μνημόνιο. Υπάρχουν μόνο παλιά μέτρα που θα εφαρμοστούν, κι αν χρειαστούν άλλα βλέπουμε, και διάθεση για επέκταση του προγράμματος για παραπάνω χρόνια. Όχι Γιάννης. Στουρνάρας. Σκέτο.
Ομοίως, μάθαμε ότι ούτε φασίστες υπάρχουν, αφού ο ίδιος δεν ξέρει κανέναν. Το γεγονός οφείλεται ξεκάθαρα στο ελληνικό “είσαι ότι δηλώσεις”. Συνεπώς ο Φαήλος είναι κεντροδεξιός, ο Λαζαρίδης αριστερός και ο μονταζιέρης του “ένα τίποτα”. Επίσης, σημείωσε πως το Δίκτυο 21 είναι μία φιλανθρωπική οργάνωση.
Λογικά, ο πρωθυπουργός δεν έχει ακούσει ποτέ κανέναν να του λέει “αυτός είναι φασίστας”. “Αυτός είναι δικός μας” του λένε…
Ότι όταν εξελέγη και ταξίδευε στον κόσμο, τον κοιτούσαν και σκεφτόντουσαν “ρε, μας λέει αλήθεια ο τύπος;”. Αυτό σίγουρα συνέβαινε επειδή η χώρα ήταν αναξιόπιστη, και όχι επειδή ο ίδιος πειστικά μέσα ένα μήνα πέταξε τα αντιμνημονιακά του ράσα για να φορέσει το λουρί της Μέρκελ.
Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σχέσεις με κόμματα που οραματίζονται μια άλλη Ευρώπη. Φάνηκε μάλιστα ιδιαίτερα ενημερωμένος αφού ήξερε ακόμα και τα ποσοστά τους. Αυτό που μάλλον δεν έχει μάθει ακόμα ο πρωθυπουργός είναι το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, και το θεσμικό ρόλο που το δίνει αυτό το ποσοστό. Για τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ ούτε λόγος. Έχει και ο Σαμαράς τα όριά του.
Γι’ αυτό μάλιστα, προσφέρθηκε, μετά την πρωθυπουργία, του να διατελέσει και σύμβουλος του ΣΥΡΙΖΑ, προτείνοντας του και τον τρόπο με τον οποίο θα αντιπολιτευτεί. Ο Αντώνης Σαμαράς πιστεύει πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αντιπολίτευση, και στεναχωριέται που δεν έχει ψηφίσει τίποτα από το μνημόνιο που με συνέπεια καταγγέλλει εδώ και τρεισήμισι χρόνια. Προσφέρθηκε μάλιστα να διδάξει στον Τσίπρα μερικές από τις κολοτούμπες του.
Ότι νέα μέτρα η χώρα δεν χρειάζεται, και αυτό το υποστηρίζει ακόμα και ο ίδιος. Και το ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή ο Βενιζέλος.  Τώρα, αν δεν συμφωνεί η τρόικα… ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να καταδικάσει τη βία γιατί η στρατηγική του είναιεπικίνδυνη για τον τόπο.
Ότι οραματίζεται την επανάσταση, και την βλέπει στα μάτια της επίτευξης του πρωτογενούς πλεονάσματος, και κάλεσε τους νεολαίους, και δη του ΣΥΡΙΖΑ, να εμπνευστούν από αυτή. Μετά την επανάσταση του αυτονόητου του Γιώργου, η επανάσταση του πλεονάσματος, του Αντώνη. Πλεόνασμα αυτονόητου στη χώρα, και πόσες επαναστάσεις να αντέξει πλέον ακόμα αυτός ο τόπος; Και όλα αυτά ενώ πλησιάζουν και τα διακοσιοστά γενέθλια του ’21 που θα είμαστε και πάλι ελεύθεροι…
Ότι το λεφτά υπάρχουν το είπε ο Τσίπρας, και στο μνημόνιο μας έβαλαν οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ.
Ότι βουλευτικές δεν θα γίνουν το 2014 γιατί θα πρέπει να μάθουμε στην σταθερότητα, αλλά άμα θέλουμε το συζητάμε για το 2015 που έχουμε και την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Όσο σθένος και να επέδειξε πάντως κατά τη συνέντευξη, δεν κατάφερε να αποκαλύψει τις σκέψεις του για την πρόταση Γλέζου για την προεδρία.
Ότι βουλευτικές μπορεί να μη γίνουν, αλλά θα επιθυμούσε να μην γίνουν ούτε περιφερειακές. Γι’ αυτό μάλιστα αποκάλυψε πως σχεδιάζει ένα νέο εκλογικό νόμο, όπου δεν θα επιλέγει ο δημότης το πρόγραμμα της αρεσκείας του, αλλά τον ηθοποιό, τραγουδιστή, συγγραφέα και δικηγόρο που θα βρεθεί πιο πολλές φορές στους δέκτες του, χωρίς κόμματα. Στις σκέψεις του Μαξίμου είναι, όσοι εκλεγούν να μπαίνουν σε ένα σπίτι όπου θα παρακολουθούνται όλο το 24ωρο, και κάθε εβδομάδα θα αποχωρεί και ένας. Την προβολή θα αναλάβει η Δημόσια Τηλεόραση.
Ότι ο Σαμαράς έχει ψάξει τον Google. Και τον βρήκε. Χωρίς αναζήτηση.
Ότι οι φασιστικές συμπεριφορές οφείλονται στην υψηλή ανεργία. Έχει σκεφτεί μάλιστα τον τρόπο που θα την εξαφανίσει. Θα την κάνει share.
Ότι οι νέοι άνεργοι δεν πρέπει να στεναχωριούνται και να σκέφτονται την μετανάστευση. Μάλιστα, για να τους κρατήσει στη χώρα δεσμεύτηκε να βάλει δωρεάν ίντερνετ. Πάντως στην ερώτηση για τους νέους ανέργους δεν έκρυψε την απορία του για όλους αυτούς: “Why φάει;”
Ότι παρόλο που απέναντί του είχε τον Πρετεντέρη, αυτός μιλούσε στον Ενικό.
Και τέλος, ότι η συνέντευξη με τον Γιάννη δεν έτυχε. Έστησε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ροη αρθρων