«Δεν φοβάμαι την εξάπλωση του φασισμού, γιατί από μικρός δεν έχω συναντήσει κανέναν που να είναι φασίστας», δήλωσε ο Σαμαράς στον Πρετεντέρη. Καλά, κύριε πρωθυπουργέ, με παρωπίδες περιφερόσαστε στο Μαξίμου, δεν κοιτάτε γύρω σας, τους στενούς σας συνεργάτες που πηγαινοέρχονται πιο μαύροι κι από την άβυσσο δεν τους έχετε συναντήσει ποτέ; Καθρέφτες δεν έχετε; Αν έχετε, κοιτάξτε μέσα και όλο και κάποιο φασίστα θα δείτε, εκτός αν δεν απεικονίζεστε πια στους καθρέφτες. Αν δεν έχετε καθρέφτες, ανοίξτε την τηλεόραση, δείτε τη νυχτερινή εισβολή των ΜΑΤ στην ΕΡΤ και θα συναντήσετε, όχι μόνο φασίστες, αλλά τον φασισμό τον ίδιο.
Με πρωθυπουργό τον ακροδεξιό βλαχοδήμαρχο Σαμαρά και αντιπρόεδρο τον κονσιλιέρι του καθεστώτος, τον δον Ευάγγελο Βενιζέλο, η εισβολή στην ΕΡΤ ήταν θέμα χρόνου. Ο χρόνος βρέθηκε, αυτός ήταν ο κατάλληλος χρόνος. Τώρα, λίγες μέρες μετά το φονικό του Νέου Ηρακλείου, με τον τρόμο να πλανάται στον τηλεοπτικό αέρα, σε συσκευασία βίντεο. Τώρα που είναι εδώ τα αφεντικά της τρόικας, τώρα που ετοιμάζονται μαζί με τα εγχώρια τσιράκια τους να κόψουν τις συντάξεις και να απελευθερώσουν τους πλειστηριασμούς. Τώρα, δύο μέρες μετά από την παράδοση των ψηφιακών συχνοτήτων στους καναλάρχες και δεν είναι τυχαίο ότι η εισβολή έγινε τα ξημερώματα, ώστε να τη διαχειριστούν τα πρωινάδικα των καναλιών.
Την απόφαση της εισβολής την έλαβαν ο Σαμαράς με τον Βενιζέλο αυτοπροσώπως, ούτε τους σμπίρους τους δεν ρώτησαν, τελευταίοι το έμαθαν ο Κεδίκογλου με τον Καψή. Όχι ότι θα έλεγαν όχι οι σμπίροι, γι΄ αυτό άλλωστε βρίσκονται εκεί που βρίσκονται, επειδή δεν λένε ποτέ όχι στα εκάστοτε αφεντικά τους. Μόνοι τους την πήραν την φασιστική απόφαση ο Σαμαράς με το Βενιζέλο και το ευχαριστήθηκαν μέχρι τα βάθη των μαύρων ψυχών τους. Είναι τόσο ευτελισμένοι, τόσο απαξιωμένοι, τόσο ντροπιασμένοι, που δεν τους έχει μείνει τίποτα άλλο εκτός από τον τσαμπουκά, τα ΜΑΤ, τον εισαγγελέα. Η βία είναι πλέον γι΄ αυτούς όρος επιβίωσης, σαν τους αλιγάτορες που επιβιώνουν στα βρομόνερα, δαγκώνοντας ό, τι βρουν μπροστά τους.
Εντάξει, ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, τέτοιοι είναι, τέτοια κάνουν. Οι άλλοι, οι πρώην εργαζόμενοι της ΕΡΤ που έσπευσαν να στελεχώσουν την εκτρωματική ΔΤ του Καψή, πώς θα πάνε τώρα να δουλέψουν στην Αγία Παρασκευή; Πώς θα μπουν στον τόπο όπου έλαβε χώρα το πιο ισχυρό πείραμα ανεξάρτητης ενημέρωσης που έχει γνωρίσει ο τόπος; Πώς θα δουλέψουν εκεί όπου οι συνάδελφοί τους σύρθηκαν έξω από τα ΜΑΤ, πώς θα κάνουν εκπομπές με την οσμή από τα χημικά να καίει τα ρουθούνια τους;
Δυστυχώς, και θα μπουν και θα δουλέψουν, όπως μπήκαν και δούλεψαν στη ΔΤ του Καψή. Αν δεν είχαν μπει εκείνοι στη ΔΤ, δεν θα είχαν τολμήσει να μπουν τα ΜΑΤ στην ΕΡΤ.
Γιώργος Ανανδρανιστάκης